Een fysiotherapeut is een deskundige op het gebied van het houding- en bewegingsapparaat. Hij of zij adviseert, begeleidt en behandelt mensen met allerlei verschillende lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld lage rugpijn of knieklachten.
Een fysiotherapeut houdt zich bezig met klachten van het bewegingsapparaat. Dat kan gaan om sportblessures, klachten door overbelasting, of te weinig belasting, klachten vanwege een ongeval, ziekte of een verkeerde beweging.
Een fysiotherapeut houdt zich verder bezig met de behandeling van pijn, zwelling of ademhalingsproblemen, de begeleiding bij herstel van een botbreuk of na een operatie. Ook kan een fysiotherapeut iemand opnieuw leren lopen met bijvoorbeeld een prothese.
Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut (in overleg met de client) een persoonlijk behandelplan op.
Behandelingen
Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is de bewegingstherapie, waarbij mensen begeleid worden in het doen van specifieke oefeningen. Soms wordt hierbij gebruik gemaakt van oefenmateriaal.
Deze therapie is bedoeld om door middel van oefeningen de spieren te versterken, de lichaamshouding, -coordinatie en
-stabiliteit te verbeteren, gewrichten te mobiliseren, de ademhaling te verbeteren, de cirkulatie te verbeteren, het uithoudingsvermogen te vergroten of lichaamsdelen te ontspannen.
Een fysiotherapeut kan ook andere behandelingen toepassen zoals: massage, bindweefselmassage, mobilisatietechnieken, manipulatie, warmte/koude pakking, tapen, ontspanningsoefeningen, UG, UKG, interferentie en TENS.
Verwijzing
Veelal verwijst de huisarts, bedrijfsarts of specialist naar de fysiotherapeut, echter vanaf 1 januari 2006 is de fysiotherapeut direkt toegankelijk en is een verwijzing niet (altijd) meer nodig.